Stratejik karar nedir?
Stratejik karar alma, bir organizasyon veya bireylerin belirli son tarihleri karşılamak için uzun vadeli planlar oluşturması ve bu planları ihtiyaçlarına göre uygulamak için stratejik kararlar almasıdır. Stratejik kararlar genellikle yüksek etkiye ve uzun vadeli sonuçlara sahip kararlardır.
Stratejik türleri nelerdir?
Stratejik tipler nelerdir? Stratejik tipler üç farklı alanda ele alınır: farklılaşma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi.
Karar verme çeşitleri nelerdir?
İşletmelerde karar alma yaklaşımları genel olarak; Sezgisel karar verme, deneyime dayalı karar verme ve bilimsel karar verme olarak üçe ayrılır.
Stratejik amaçlar nelerdir?
Stratejik hedefler, organizasyonun belirli bir zaman diliminde elde etmek istediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik hedefler ve amaçlar, stratejik planlama süreci sırasında “Ne elde etmek istiyoruz?” sorusunu belirleyen sorulardır. soruyu yanıtlar. Stratejik hedef, organizasyonun genel çerçevede neyi başarmak istediğini gösterir.
Stratejik karar destek sistemleri nedir?
Karar destek sistemi, işletme veya kurumsal karar alma faaliyetlerini destekleyen ve genellikle ortaya çıkabilecek seçenekleri sıralamaya veya çözüm alternatifleri arasında seçim yapmaya yardımcı olan bir sistemdir. DSS, bir organizasyonun yönetim, operasyon ve planlama aşamalarını destekler.
Stratejik anlayış nedir?
Stratejik düşünme; Bütüne odaklanırken, bütünsel sistemin içinde alt sistemlerin olduğunu anlamak gerekir. Ayrıca bir alt sistemdeki değişimin bütünü nasıl etkilediğini anlamak gerekir.
Stratejik düzeyler nelerdir?
Organizasyonlarda stratejik karar almada üç tür seviye vardır. Bunlar; organizasyonel seviye (sendika seviyesi), iş birimi seviyesi (kurumsal seviye) ve işlevsel seviye.
Kaç çeşit strateji vardır?
Pratikte bunu başarıyla gerçekleştirebilmek için pek çok farklı strateji kullanılabilir; rekabet stratejileri, büyüme ve gelişme stratejileri, küçülme ve tasarruf stratejileri gibi uzun zamandır var olan ve yeni ortaya çıkan pek çok strateji türü bulunmaktadır.
Temel stratejiler nelerdir?
Temel stratejiler dört gruba ayrılabilir: büyüme stratejileri, küçülme stratejileri, statik stratejiler (mevcut durumu koruma) ve karma stratejiler.
Kaç çeşit karar tipi vardır?
Türk hukukunda karar türleri; Ara kararlar ve kesin kararlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Karar kaça ayrılır?
Karar iki bölüme ayrılır: ara kararlar ve kesin kararlar. Bu ayrım, hakimin karardan sonra yargılamaya devam edip etmemesine göre yapılır. Hakim karardan sonra yargılamadan çekilir ve yargısal faaliyete son verirse, bu kararlara kesin kararlar denir.
Karar verme teknikleri nelerdir?
Karar alma sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında fayda-maliyet analizi, alternatif seçimi, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümü, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuç değerlendirmesi yer almaktadır.
Stratejik planlar nelerdir?
Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans göstergelerini, bu amaçlara ulaşma yöntemleri ile kaynak dağıtımını içeren plandır.
Stratejik hedef nedir?
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde elde etmek istediğiniz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecinden geçtiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler ayrıca sizi belirli bir yöne odakladıkları için daha üretken olmanıza yardımcı olur.
Stratejik planlama aşamaları nelerdir?
Stratejik planlama süreci, bir organizasyonun başarılı olması için izlenmesi gereken önemli bir adımdır. Bu süreç, organizasyonun hedeflerini belirleme, veri toplama ve analiz etme, stratejileri geliştirme, uygulama ve kontrol etme gibi aşamalardan oluşur.
Stratejik yönetim anlayışı nedir?
Stratejik yönetim modeli, şirketin kaynaklarını ve yeteneklerini değişen çevre koşullarıyla uyumlu hale getirmeyi ve şirket için en uygun strateji ve hedefleri belirlemeyi amaçlayan rasyonel bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Stratejik davranış ne demek?
Aksine, birbirlerinin davranışlarını ve hareketlerini gözlemleyerek ve kendi kararlarının başkaları üzerindeki etkisini ve onlara karşı tepkilerini tahmin etmeye çalışarak kendileri için en uygun davranışı bulmaya çalışırlar. İşte buna stratejik davranış diyoruz.
Stratejik planı kim onaylar?
Bakan, diğer idarelerde ise mülki amir tarafından imzalanır.
Stratejik yönetim süreci aşamaları nelerdir?
® Stratejik yönetim bu bağlamda bilgi toplama, analiz etme, karar verme ve uygulama aşamalarını içeren analitik bir süreçtir.